diumenge, 23 de juny de 2013

Coca de crema de Sant Joan

Ingredients:

-300gr de farina forta
-75gr de llet
-60gr de mantega tova
-3 cullerades de sucre
-25gr de pinyons
-1 sobre de llevat en pols deshidratat
-2 ous
-1 cullerada de matafaluga
-pell ratllada de una llimona
-cireres confitades
- una mica de sal

Per fer la crema pastissera :
-1/2 litre de llet
-1 branca de canyella
-pell de llimona
-3 rovells d’ou
-35gr de farina de blat de moro (Maizena)
-100gr de sucre


Elaboració:

Per fer la crema pastissera:
fem bullir la llet amb la pell de la llimona i la branca de la canyella, ho retirem del foc. Barregem els rovells d’ou amb el sucre i la farina de blat de moro ho incorporem a la llet, ho posem en el foc i ho anem remenant fins que vulgui arrencar el bull.

Per fer la massa:
Desfem el llevat amb la llet una mica calenta.
Afegim-hi 3 cullerades de farina i ho treballem fins que la massa quedi llisa. Deixem-ho reposar fins que dobli el volum. Fem un volcà sobre el marbre amb la farina i posem al centre la mantega, els ous, el sucre, la sal, la ratlladura de la llimona i la matafaluga.  Treballem a mà o amb forquilla els ingredients del mig , afegim-hi la massa fermentada  i continuem treballant-ho ajudant-nos de la farina fins a obtenir una massa ben fina i compacta (si sens enganxa molt a les mans o en el marbre hi posem una mica més de farina).
Estirem-la sobre una placa de forn untada amb oli o mantega (ha de tenir un gruix de 1cm aproximadament) i de forma ovalada.
Ho pintem amb ou i col·loquem les cireres confitades, ho deixem reposar fins que dobli el volum. Repartim la crema, els pinyons i el sucre pel damunt i ho coem al forn a 180º uns 25 minuts.

El llevat deshidratat l’he comprat en el Forn Baltà de Sants de la marca Saf-instant. Em van dir que es conservava millor que el fresc.
Aquesta recepta és del llibre Corpus del patrimoni culinari català.   
Si ens en queda d'un dia per l'altre, poseu-la mig minut al microones i tornarà a ser flonja i tova.
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada